W przemyśle spożywczym bezpieczeństwo jest najwyższym priorytetem, a każdy aspekt produkcji musi spełniać surowe normy. Stosowanie certyfikowanych i zgodnych z normami środków smarnych pomaga zapobiegać zanieczyszczeniom i pomyślnie przejść audyty żywności. Od wyboru odpowiedniego środka smarnego przeznaczonego do kontaktu z żywnością po zarządzanie dokumentacją – wdrożenie najlepszych praktyk zapewnia wydajność operacyjną i chroni jakość gotowych produktów.

Wytyczne dotyczące skutecznego audytu bezpieczeństwa żywności
Audyty bezpieczeństwa żywności są bardziej złożone niż kiedykolwiek, a każdy z nich ma określone wymagania. W tym artykule wymieniono kilka kluczowych kroków, które pomogą Ci się przygotować:
- Co należy uwzględnić w części dotyczącej smarów podczas audytu bezpieczeństwa żywności;
- Najlepsze praktyki, które należy włączyć do standardowych procedur operacyjnych, aby zwiększyć szanse na sukces;
Dokumentacja i certyfikaty wymagane podczas audytu bezpieczeństwa żywności.
Co należy przygotować do audytu smarów
Niezależnie od tego, czy audyt bezpieczeństwa żywności obejmuje certyfikaty ISO, GFSI, IFS Food, SQF, AIB International, FDA czy też wewnętrzne standardy klienta, zgodność z przepisami ma coraz większe znaczenie dla klientów, konsumentów i wartości marki firmy.
Przygotowując się do części audytu dotyczącej smarów, należy przestrzegać wspólnych zasad, niezależnie od rodzaju kontroli. Najważniejsze kroki to:
- Dokładna dokumentacja;
- Prawidłowe i odpowiednie stosowanie smarów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- Ważny proces operacyjny zapobiegający zanieczyszczeniu krzyżowemu smarów i żywności.
W takich przypadkach bardzo ważne jest, aby zawsze sprawdzić szczegółowe wymagania dla każdego rodzaju audytu.
Certyfikaty produktów
Podczas audytu bezpieczeństwa żywności możesz zostać poproszony o wykazanie, że stosowane oleje smarowe i smary spełniają określone normy.
W przypadku smarów przeznaczonych do kontaktu z żywnością może być konieczne przedstawienie dodatkowych oświadczeń dotyczących alergenów, ograniczeń dietetycznych lub obecności składników modyfikowanych genetycznie (GMO).
Może być również wymagane przedstawienie dokumentów potwierdzających zgodność z certyfikatami religijnymi lub lokalnymi, takimi jak koszerność lub halal. W takich przypadkach często wystarczy skontaktować się z dostawcą w celu uzyskania najnowszych certyfikatów.
Średnio zakład produkujący żywność zużywa od 20 do 60 produktów smarnych. Jeśli więc masz dobrze ugruntowany program smarowania, obejmujący mniej produktów i jednego dostawcę, uzyskanie wymaganej dokumentacji będzie łatwiejsze i szybsze.
Dokumentacja, którą należy przedłożyć do audytu bezpieczeństwa żywności
- Plan konserwacji zapobiegawczej: jest niezbędny do wykazania zgodności z wytycznymi.
- Raport porównawczy: przed audytem bezpieczeństwa żywności warto przygotować szczegółową listę stosowanych smarów, uporządkowaną według rodzaju urządzeń, zastosowania i częstotliwości użycia. Dzięki temu audytor będzie miał pewność, że do danego zastosowania używane są odpowiednie, certyfikowane smary.
- Karty charakterystyki (SDS): ważne jest, aby przechowywać je dla wszystkich używanych produktów.
- Dokumentacja szkoleń personelu: służy do wykazania, że personel został przeszkolony w zakresie prawidłowego stosowania i obchodzenia się ze smarami.
- Etykiety produktów: konieczna jest ich weryfikacja, zwłaszcza w przypadku stosowania smarów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Należy przygotować wyjaśnienie przyjętego systemu rozróżniania produktów i zapobiegania zanieczyszczeniom oraz zapewnić, aby wszystkie opakowania były oznakowane w sposób czytelny i trwały. Proces ten należy dokładnie monitorować, ponieważ etykiety często ulegają uszkodzeniu lub odklejają się z powodu tłustych powierzchni lub częstej obsługi.
Bezpieczne przechowywanie i obchodzenie się z produktami
Podczas audytu bezpieczeństwa żywności inspektorzy prawdopodobnie odwiedzą zakład, aby ocenić:
- Obszary produkcyjne;
- Miejsca, w których przechowywane są niewykorzystane smary;
- Pomieszczenia techniczne z urządzeniami wykorzystującymi smary.
Oprócz ogólnego stanu czystości i porządku audytorzy sprawdzą, czy istnieje wyraźne rozróżnienie między smarami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością (np. H1, HT1) a smarami nieprzeznaczonymi do kontaktu z żywnością, upewniając się, że wprowadzono środki kontroli zapobiegające niewłaściwemu użyciu.
Bezpieczeństwo żywności jest zagrożone, jeśli smar nieprzeznaczony do kontaktu z żywnością zostanie użyty w zastosowaniu wymagającym produktu certyfikowanego.
Aby zapewnić gotowość do tych kontroli, istnieje szereg zalecanych rozwiązań, w tym stosowanie:
- Specjalnych zbiorników i pomp;
- Beczek z odpowiednimi pompami;
- Zamkniętych pojemników do transportu;
Filtrów, hermetycznych pojemników, nakrętek z pochłaniaczem wilgoci, aby zapobiec zanieczyszczeniu powietrza i zapewnić czystość produktu do momentu użycia.
Ciągłe stosowanie dobrych praktyk operacyjnych
Przeprowadzenie audytu bezpieczeństwa żywności jest znacznie łatwiejsze, jeśli zespół jest już przygotowany. Dlatego warto włączyć te środki do standardowych procedur operacyjnych zakładu:
- Regularne monitorowanie środowiska pracy i dokumentowanie, w których miejscach zidentyfikowano i wyeliminowano potencjalne ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego przez smary;
- Prowadzenie aktualnej listy stosowanych smarów, zawierającej pełną nazwę produktu, obszar zastosowania i ilość;
- Wdrożenie solidnego procesu zarządzania zapasami w celu zapewnienia identyfikowalności i ciągłej kontroli cyklu życia smaru;
- Dokumentowanie wewnętrznych inicjatyw dotyczących bezpieczeństwa, takich jak okresowe przeglądy kart charakterystyki technicznej i bezpieczeństwa oraz weryfikacja certyfikatów;
Przeprowadzanie regularnych audytów próbnych w celu zidentyfikowania i skorygowania wszelkich problemów przed oficjalną kontrolą.
Wybierz odpowiedniego partnera
Przygotowanie do audytu bezpieczeństwa żywności wymaga dbałości o szczegóły, aktualnej dokumentacji oraz stosowania certyfikowanych, wysokowydajnych smarów. Dzięki wdrożeniu najlepszych praktyk do codziennych operacji i poleganiu na sprawdzonych produktach przeznaczonych do kontaktu z żywnością możesz zapewnić zgodność z przepisami, uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego i zachować integralność procesu produkcyjnego.
Per ulteriori informazioni o per scoprire la gamma di lubrificanti Setral per uso alimentare, non esitate a contattare gli esperti di MD Poland. Siamo qui per supportare il vostro team in ogni fase della preparazione dell’audit e della selezione del lubrificante.
Sono un blocco di testo. Fare clic sul pulsante Modifica per modificare questo testo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.